Gastronomia 

Bilbon jateko aukera ugari daude, zure aurrekontuaren arabera, eguneko menu batetik michelin izarraren menura artez
baina ezin duzu galdu hiri osoan dauden tabernetako pintxo fantastikoak dastatzea.

Zer Jan

Bacalao al pilpil

Aho batez onartzen da euskal gastronomiak munduari utzitako legatu nagusia lau saltsak direla, denak bizkaitarrak eta kolore bakarrekoak: saltsa berdea, pilpil horia, Bizkaiko gorria eta txipiroi-tintak belztutako saltsa. Eta pipilaz ari bagara, bakailaoaz ari gara batez ere, arrainaren gelatina baita emultsionatzen duena olio beroaren gainean, saltsa dentso, distiratsu eta zaporetsu bat sortzeko. Saltsa hori, gainera, baratxuri ijeztu batez eta, hala badagokio, gustuko pikantez – kayena, pipermina lehorra – animatuta dago. Beso ona eta pazientzia izan behar da lotura ona lortzeko eta moztu ez dadin.


Txuleta

Suarekiko esposizio zuzena da kozinatzeko modurik atávikoena, eta, edonor, non eta nola prestatuko zuen lehenengo behi-txuleta parrillan, egia da bat jatea lehentasunezko helburu bihurtu dela gaur egun Euskadira iristen ziren turista askorentzat. Patata frijituek, piper erreek eta/edo entsalada berdeak behar bezala eskoltatuta, hobeto. Profesional batzuek sugarrari ihes egiten diote, eta beste batzuek, berriz, sugarrari musuka uzten diote. Batzuek gatza gehitzen diote amaierari, eta beste batzuek pieza enkofratzen dute hasieran.

Postre gozoak

Carolina


Karolinak Bilboko gozoki tradizionalak dira, eta hirian ez dago erakusleihoan ez dituen gozotegirik. Pastel honek hostore-oinarri bat du, pastel-kremaz betea, merenge italiarrez estalia eta gorringo- eta txokolate-kremaz apaindua. Beno, iraganaldi bat ikusizko mailan, eta otzantzeko probak egiten direnean.

Bilboko Carolina ikusmenerako ikuskizuna da, oso polita delako, baina baita ahosabairako ere. Batez ere golosoen ahosabairako.


Gurin-opila


gurin-opila Bilboko Suitzar Kafean sortu zen – gaur egungo Areatzan zegoen, baina ez zegoen –, eta Bilbon ireki zen lehenengo kafetegi-dastatzeetako bat izan zen, bertan kafe bat hartu eta askatu ahal izan baitzen. Garai hartan, emakumeak askaria hartzera kalera irtetea ondo ikusten hasi zen. Arrakasta handia izan zuen, eta ia 50 frankizia ireki zituzten Espainia osoan. Madrileko Suitzako Kafeak ere arrakasta handia izan zuen. Bada, kafetegi horretan esne-opil horiek egiten hasi ziren. Oso ospetsu egin ziren, eta suitzarraren poltsak edo suitzarraren poltsak deitzen zitzaizkien – gaur egun ezagutzen zaien bezala –. Zehazki, Bilboko El Café Suidoren gurin-kremarekin betetzen hasi ziren, eta, ondorioz, egungo gurin-opila sortu zen.


 112 total views,  1 views today